Over mijzelf

Geboeid ben ik door de natuur, de natuurlijke processen en de helende krachten die daar vanuit gaan. Geboeid ben ik door het leven. Geboorte-leven-dood. De processen van hechten en onthechten. De verbinding met jezelf en vandaar uit het je verbinden met de omgeving en de ander. Geboeid ben ik ook door de paradoxen, waar het leven vol van zit. Beeldspraak en beeldtaal intrigeren me.

Als oefentherapeut Cesar (1984) was  ik gericht op houding en beweging.
Aanvankelijk heb ik de haptonomie (1994) binnen de houding en beweging geïntegreerd.
Hoe voel je je bewogen, wat is de intentie van waaruit je beweegt. Sinds 2005 heb ik mij volledig gericht op de haptonomie en haar toepassingsvormen. Binnen de haptotherapie werd voor mij steeds duidelijker dat verlies en rouw in veel situaties onderliggend blijken te zijn. Dit heeft mij doen besluiten om me verder te verdiepen en te ontwikkelen als rouw en verliesbegeleider (2019) en dit te integreren binnen de haptotherapie. Het is zowel een persoonlijk als een professioneel pad.

Zelf heb ik veel rouw en verlies ervaren in mijn leven. Mijn leven begon met het verlies van mijn tweelingzusje (vanishing twin) in de moederschoot. Dit jonge verlies heeft diep doorgeklonken in mijn leven. Geleidelijk heb ik dit verlies in mijn leven geïntegreerd. Daarnaast ben ik bekend met het verlies van dierbaren, verlies door echtscheiding en verlies van gezondheid. Door dit te doorleven en aan te gaan ben ik steeds meer in contact  gekomen met mezelf, mijn natuur, en van daaruit met mijn omgeving en de ander. Voor mij zijn de haptotherapie en de opleiding Land van Rouw hierbij van grote waarde gebleken en nog dagelijks put ik uit die rijkdom. Het brengt mij veel levenskracht en levenszin en dit wens ik anderen ook toe.

Scholingen als Cesartherapeut (1984-2005):
– Post-HBO Sensomotoriek en kinderen
– Post-HBO Psychosomatiek

Scholingen in de haptonomie en haptotherapie:
– Synesie 1 en 2 (1994-2002) (Wetenschappelijk Instituut voor Haptonomie in Grave)
– Verkorte afrondende therapieopleiding (2004-2005) (Academie voor Haptonomie in Doorn )
– Stichting Toegepaste Haptonomie (STH), scholingen in water (2015-2019) (Rheden )

Bijscholingen:   
– Pré -en postnatale begeleiding van ouders en kind
– Haptonomie en kind
– Intimiteit en seksualiteit
– Psychologsiche processen
– Verschillende modules over thema’s als hechten en onthechten, autonomie in verbinding, verticalisatie en vitale intensionaliteit

Scholingen in Rouw en -Verliesbegeleiding:
– Opleiding Land van Rouw (Groesbeek);
– 2-jarige basisopleiding (2017-2019).

Scholing in basiskennis:
– DSM IV (2015)
– Psychosociale basis kennis  (2016-2017) (SPION en SRNO geaccrediteerd)

Intervisie en Supervisie zijn doorgaand